Ексхумират тялото на националния герой на Италия Джузепе Гарибалди
Ексхумират тялото на националния герой на Италия Джузепе Гарибалди / снимка: БГНЕС, архив

Потомците на националния герой на Италия Джузепе Гарибалди се съгласиха останките му да бъдат ексхумирани. Това бе съобщено от правнучката на великия водач Анита Гарибалди. Тя предположи, че тялото отдавна не е в гробницата.

"В края на септември ще отворим саркофага и ще погледнем дали действително е там вътре", каза тя на съвместна пресконференция с председателя на Националния комитет за запазване на историческото, културното и природното наследство на Италия.

Решението за изваждането на тялото бе взето след продължили близо две години спорове и преговори с останалите роднини на Гарибалди, съобщи агенция АНСА. Самата Анита неведнъж е ходатайствала пред властите за ексхумацията, аргументирайки молбата си с желанието на самия Гарибалди тялото му да бъде кремирано. "Той е искал да го кремират. Това съм прочела лично в завещанието му. А това желание не е било изпълнено", казва Анита Гарибалди, пише ИТАР-ТАСС.

Би Би Си съобщи, че министерството на културата на Италия е одобрило ексхумацията, предава БГНЕС. След тази процедура се предполага, че ще бъде търсено съвпадение с образци на ДНК на потомците на революционера.

Гарибалди умира на 2 юни 1882 година. Според официалните документи 10 дни по-късно тялото му е балсамирано и погребано във фамилната гробница на италианския остров Капрера, близо до северните брегове на Сардиния.

Роден през 1807 година, Джузепе Гарибалди ръководи няколко военни акции в средата на XIX век и така способства за обединението на разделената на зависими често от външна власт държави.

Движението на Гарибалди и Мацини - лидери от 19 век, които изиграват ключова роля в обединението на Италия - има влияние и върху българското национално-освободително движение и личности като Георги Раковски и Петко войвода.