/ Thinkstock/Getty Images
Европейската комисия съобщи, че ще предложи въвеждане на задължение доставчиците на услуги в интернет да премахват терористично съдържание в срок до един час. Според ЕК първите 60 минути от появата на подобно съдържание са времето, в което се нанасят най-големите щети.

Европейският парламент отхвърли спорната реформа за авторското право

Всички интернет платформи, които желаят да предлагат услугите си в ЕС, ще трябва да се съобразяват с новото законодателство, пояснява ЕК. Ще бъдат въведени "надеждни предпазни механизми за закрила на свободата на словото в интернет", които да помагат да се премахва единствено терористично съдържание, гласи съобщение на институцията.

Нов вид изкуствен интелект ще спира опасното съдържание в мрежата

Пояснява се, че само през януари тази година в мрежата са били разпространени близо 700 нови пропагандни материала на терористите от "Ислямска държава". Досега ЕК работи на доброволни начала с онлайн платформи, държави от ЕС и Европол за ограничаване на терористичното съдържание онлайн. През март комисията препоръча дружествата и държавите да предприемат действия, но се отчита, че постиженията са недостатъчни. 

Тръмп и Google си размениха реплики

Ако предложението на ЕК бъде прието, националните власти ще издават нареждане за сваляне на дадено съдържание. Въвежда се ясно определение за терористичното съдържание - материал, който подбужда към или пропагандира извършването на терористични действия, популяризира дейностите на терористична група или предоставя насоки за техниките за извършване на терористични нападения. От доставчиците на интернет услуги ще се изисква да предприемат мерки за по-добра защита от злоупотреби.
БТА