/ ThinkStock/Getty Images
Европейският парламент отхвърли спорната реформа на авторското право в ЕС, предаде Франс прес.

От 627 евродепутати, които присъстваха в пленарната зала в Страсбург, против текста се обявиха 318 от тях, а за - 278. 31 депутати се въздържаха от гласуване.

Сред критиците на реформата бяха интернет гиганти и експерти като основателя на Уикипедия Джими Уелс, изобретателя на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий, експерта по мрежова неутралност Тим Ву, Винт Сърф, смятан за един от бащите на интернет и др., припомня Ройтерс.

Директивата за авторското право: Докъде ще доведат тези правила?

Сред защитниците на реформата бяха медийни компании и творци, като Пол Маккартни.

Това гласуване означава, че ЕП не може все още да започне преговори за реформата със страните членки и с Европейската комисия. Текстът трябва отново да бъде обсъден от депутатите, преди да бъде подложен на ново гласуване през септември.

"Днешното гласуване е победа за демокрацията", се казва след вота в изявление на групата ГАФА, обединяваща интернет гигантите Google, Apple, Facebook и Amazon.

Много силно лобиране от няколко месеца съпътства тази реформа, противопоставила създателите на съдържание от целия свят (кино, медии и музика) и цифровите гиганти и защитниците на свободата в интернет. Основната цел на реформата, предложена през септември 2016 г. от ЕК, е да модернизира авторското право в ерата на цифровата революция. Последното законодателство по въпроса датира от 2001 г. Идеята на реформата е да задължи платформи като YouTube да възнаграждават по-добре създателите на съдържание. Текстът правеше платформите отговорни и за съдържанието, което качват в интернет техните потребители.

т
Thinkstock/Getty Images

В знак на протест Уикипедия, която се страхува, че директивата с реформата ще ограничи онлайн свободата, не беше достъпна в поне три страни вчера.

Директивата предвижда и създаването на ново "сродно право" за издателите на печатни издания и на агенциите. То ще даде възможност да се заплаща на вестниците, списанията и на информационните агенции, когато тяхната продукция се използват повторно онлайн.

Според групата ГАФА, както според европейски депутати либерали и еколози, а и според юристи, този проект ще благоприятства най-известните прес групи в ущърб на независимите медии и на стартиращите компании, като това ще е съпровождано и от риск за намаляване на свободата на слово.
БТА