/ ThinkStock/Getty Images
Новите правила ще направят невъзможно споделянето и цитирането на журналистически статии
Новите правила ще направят невъзможно споделянето и цитирането на журналистически статии
97902
Новите правила ще направят невъзможно споделянето и цитирането на журналистически статии
  • Новите правила ще направят невъзможно споделянето и цитирането на журналистически статии
Директивата за авторското право бе изцяло приета от правната комисия на Европарламента. Директивата обаче все още не е станала законодателен акт и предстоят още гласувания.
 
Тя задължава всички уебсайтове да следят чрез филтри цялото съдържание, което потребителите качват и да го изтриват автоматично в случай, че съдържа дори малка част от авторски материал. По този начин могат да бъдат трити дори ваши лични клипове, например от Facebook, само защото за няколко секунди в тях е прозвучала нечия песен или част от авторски текст.
 
Друг текст от директивата пък защитава с авторски права дори заглавията на журналистически статии, което би довело до почти пълна невъзможност за споделянето им в социалните мрежи или цитирането им от друга медия.
 
Най-спорните текстове от директивата са член 11 и член 13. Първият защитава от авторско право дори заглавията на журналистически статии, което би ограничило почти напълно споделянето или цитирането им. Според член 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика. Подобна технология за филтриране обаче е скъпа и в момента я имат само няколко гиганти, като Google, Facebook и Youtube.

Задължението за такива филтри е отпаднало от директивата, но платформите почти нямат друга опция, обясни за Дарик Димитър Димитров от Уикимедия. "Т.е. филтрите ги няма поименно, но така е структуриран целият текст, че единственият технически начин за повече платформи да осигури това е чрез въвеждането на филтри. Махнаха ги, но де факто казват "трябва да вкарате една технология, която прави това и това, и описват филтри", разясни той.
 
В крайна сметка от текстовете са отпаднали всички платформи с некомерсиални цели. "Имам някаква груба черта на комерсиални и некомерсиални, каквото и да означава това, но тя не е достатъчно прецизна", поясни той. 
 
Пред немска телевизия докладчикът на директивата Аксел Фос също не можа да каже кои платформи спадат към комерсиалните. "Причислявам Facebook, Twitter и Youtube. Не мога обаче от чисто правна гледна точка да кажа на 100% как ще се интерпретира от Европейския съд", заяви той.
 

ThinkStock/Getty Images


След приемането в правна комисия предстои в началото на юли мандатът за директивата да бъде потвърден или отхвърлен от парламента. Ако бъде отхвърлен, текстовете отново ще бъдат отворени и ще са възможни промени. Ако бъде потвърден, директивата отива към преговори между парламента, съвета и комисията или т.нар. триалог, обясни Ангел Джамбазки, българският представител в правната комисия.
 
"Беше даден мандат да започне преговорен триалог. Нашата група гласува против член 11 и 13, гласувахме против въвеждането на каквито и да е филтри, следене и т.н. Не подкрепихме доклада, не подкрепихме даването на мандат за триалог, но мнозинството си е мнозинство и решението е взето", посочи той.