m gabriel
m gabriel / dariknews.archive
“Станахме свидетели на истинска дезинформационна кампания. Докладът, който ще бъде гласуван има различия с предложението на европейската комисия. Ние ще продължим да отстояваме нашето предложение и нашата цел е една – големите платформи, а не както се говори, че ще бъдат включени всички платформи, и тези в които качването на съдържанието се прави от потребителите, да могат да са във връзка с държателите на правата, и съдържание, което премине определен праг, да актуализира условията и съответният автор – творец да получи необходимото“.
Това каза европейският комисар Мария Габриел в отговор на въпрос на Дарик относно второто четене на новата Директива за авторското право в цифровия единен пазар, което ще се състои днес на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург.
В директивата е включен и спорният Член 13, който ще трябва да задължи всички доставчици на интернет услуги да въведат задължителни филтри за следене, разпознаване и триене на съдържание.

В тази връзка, Мария Габриел подчерта, че не става въпрос за наблюдение:
„Първо, защото Директивата за електронната търговия е много ясно разписана. Второ – защото сме дали много ясно. Тези дни се зашумя около Уикипедия. Имаме специално изключение за всички онлайн енциклопедии така, че тук според мен има много голяма нужда да бъдат максимално ясни и точни нещата. Включително, когато говорим за въпросните филтри, пропускаме да кажем, че и сега големите платформи ги имат. Но това, което ние искаме да направят е, параметрите на тези филтри да бъдат уточнени заедно с тези, които държат правата.
За мен остава основната амбиция – имаме нужда да актуализираме авторските права – намираме се в контекст, в който сме изправени срещу гиганти, които не отговарят на същите условия, на каквито отговарят много други. Трябва да защитим авторите си. Нашите така наречени творчески индустрии са 12 милиона работни места. Те се развиват изключително добре през последните години, но спрямо това, което се случва в отношенията им с платформите, не могат да продължават да бъдат поставяни в това положение“.

Българският еврокомисар каза още:
„Няма рецепта-чудо. Дали говорим за член 11 или 13,  ние искаме да дедем инструменти на нашите творци, да имат различна позиция в отношенията си за преговори с големите. От там нататък те са тези, които ще трябва да се адаптират, Те ще си развият собствените бизнес модели, но пък аз оставам истински убедена в тяхната творческа иновативна дейност“.
Мария Габриел изрази надежда, че на днешното си заседание, Европарламентът ще даде мандат за отиване на преговори. Тя припомни, че вотът беше отлаган няколко месеца.
„По време на българското председателство бяха направени много добри крачки напред в позицията на Съвета. Време е да отидем на триалог. Той няма да е лесен, но това е моментът, е който всички, седнали около масата можем да се концентрираме в необходимостта от това, да има по-ясно разписани неща в текста. Да вземем предвид интересите на авторите и творците.
За мен няма повече време за губене и сега е моментът да стартираме триалога между Европарламента, Европейския съвет и Правната комисия, защото той няма да свърши с една или две срещи“, категорична беше Мария Габриел.