Европейската комисия съобщи, че е готова да съгласува предоставянето на хуманитарна помощ за Украйна от частни организации.

Предвижда се комисията да събира данни за нуждите в Украйна и в страните, където пристигат най-много украински бежанци. Частните дарители ще могат да подават списък на това, което са готови да осигурят, на имейл ECHO-private-donations@ec.europa.eu .

ЕК уточнява, че ще съдейства за изпращането на ваксини, палатки, завивки, легла, лекарства. Допълва се, че даренията ще помогнат да се избегне възникването на епидемия и за защита на най-уязвимите, особено на децата. Очакват се дарения, които биха допринесли за живота на бежанците и вътрешно разселените в Украйна, включително например преносими компютри.

България и Украйна готвят меморандум за социална закрила на децата бежанци

Комисията и държавата, където ще бъдат изпращани помощите, ще съгласуват кои пратки са най-спешни. ЕК ще финансира извозването на пратките. Дарителите, чиито предложения за помощ са одобрени от комисията, ще получават отговор с подробни насоки за действие.

Предвижда се на 9 април да бъдат отчетени първите събрани дарения за Украйна от целия свят чрез кампанията Stand Up For Ukraine, открита наскоро от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и канадския премиер Джъстин Трюдо.
БТА