/ БГНЕС

Реч на албанския премиер Еди Рама пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург, бе окачествена като шокираща от мнозинството парламентаристи.

Поради "дързостта му и обидите към мнозина", председателството на ПАСЕ е взело решение да отмени работната вечеря с Рама, предаде агенция МИА.

Бели маратонки, пиперлив език и вратовръзки на калинки: Еди Рама е лошото момче на балканската политика

Част от парламентаристите в Съвета на Европа коментират, че досега не им се е случвало подобно нещо - да бъде отменена работна вечеря с високопоставен държавник от някоя страна.

След речта на албанския премиер, мнозина парламентаристи изразиха възмущение от начина, по който той говори пред Съвета на Европа. След като Рама постави под въпрос доверието към ПАСЕ и негови членове, парламентаристите отвърнаха, че такава реч не се помни да е произнасяна в Парламентарната асамблея.

В изказването си Рама поиска да се преразгледа резолюция 1782 от 2011 г. за доклада на пратеника на ПАСЕ Дик Марти и да отхвърли твърденията му за търговия с човешки органи по време на последната война в Косово.

Според него няма нито едно доказателство за твърденията на Марти, с което се провалят и обвиненията за престъпления срещу цивилни от страна на водачите на Армията за освобождение на Косово, които са съдени в Специализирания съд за Косово в Хага.

Според албанския министър-председател превръщането на една фалшива, жестока новина в доклад, трансформиран впоследствие в резолюция в опит да се служи на истината и справедливостта с толкова много хора, които са били подведени, накрая е довело те да подкопаят и двете – и истината, и справедливостта.

Еди Рама: България е мъж с проблеми, но младоженецът Балкани чака невестата ЕС за сватба

Рама заяви още че "обвинението, повдигнато срещу бившия лидер на Армията за освобождение на Косово и бивш президент Хашим Тачи по въпроса за трафика на човешки органи, е чиста фантазия", допълва КосоваПрес.

В края на речта си премиерът на Албания призова всички страни, които все още не са признали Косово, да го направят, предаде Албанското радио и телевизия.

БТА