Eди Рама
Eди Рама
Името на Еди Рама стана особено актуално в последните месеци у нас заради цветущите му изказвания по адрес на България. Премиерът на Албания се възпламени от нежеланието на страната ни да вдигне ветото срещу членството на РС Македония в ЕС, тъй като преговорите са засягат и неговата страна. Еврочленството на Тирана и Скопие вървят в комплект.
 

Eди Рама
БГНЕС


Еди Рама към МВнР: Вдигнете ветото или ще ме търпите

"България е мъж с проблеми, но младоженецът Балкани чака невестата ЕС за сватба", заяви неотдавна в обръщението си на срещата на върха на инициативата „Отворени Балкани“ в Охрид. Малко след това той представи пред германския канцлер Олаф Шолц Димитър Ковачевски като премиер на „бъдеща Западна България“
 

Eди Рама
БГНЕС

След това албанският премиер заплаши МВнР, че ако не вдигнем ветото, ще се наложи да го търпим. Рама се обърна към българското Външно министерство с публикация в Туитър. Той написа: "О! Българското външно министерство има проблем с начина ми на говорене! Честно. Аз имам проблем и с начина, по който България иска да реши двустранните проблеми, като използва процеса на разширяване като средство за отвличане на две страни от НАТО! Спокойно, приятели: Вдигнете ветото или ще ме търпите!", се казва в публикацията.

Eди Рама
БТА


Еди Рама: България е мъж с проблеми, но младоженецът Балкани чака невестата ЕС за сватба

Категорично можем да използваме израза цветущ не само за езика на Еди Рама, но и за неговите модни решения. Последните от които той демонстрира тази седмица в Испания, където се провежда среща на върха на НАТО.
 

Eди Рама
БГНЕС


Министър-председателят на Албания не изневери на стила си, появявайки се в любимата си комбинация - официален костюм и маратонки.
 

Eди Рама
Guliver/Getty Images


Този дрес код Рама е демонстрирал неведнъж на официални срещи - с Дондалд Тукс, с Реджеп Ердоган, с Меркел, с Макрон и тн. - списъкът е дълъг.
 

Eди Рама
Guliver/Getty Images


 



Маратонките обаче съвсем не са единственият елемент, допълващ яркия стил на балканския политик - той е фен на шарените вратовръзки, а в разгара на пандемията редовно подбираше маски с флорални мотиви.
 

Eди Рама
БГНЕС

Модните решения на албанския премиер обаче не веднъж са смущавали протокола на важни международни събития. Така например на Еди Рама не бе позволено
да участва в т.нар. "семейна снимка"
с тогавашния вицепрезидент на САЩ Майк Пенс по време на Срещата на високо равнище на Адриатическата харта.
 

Eди Рама
Guliver/Getty Images

Причината - бил обут с бели маратонки, а всички останали политици спазили официалния дрескод.