Джулиан Асандж се маскирал от страх, че е следен от американски агенти
Джулиан Асандж се маскирал от страх, че е следен от американски агенти / снимка: Reuters, архив

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се маскирал като стара жена с перука, тъй като се страхувал, че е следен от американското разузнаване, разкрива книга, която ще излезе от печат днес, пише британският в. "Гардиън".

Книгата "Уикилийкс: войната на Джулиан Асандж срещу потайността - поглед отвътре" разказва как в хотел в Брюксел била договорена тайната сделка, довела до едновременното публикуване в пет международни медии на разкрития въз основа на 250 000 изтекли американски дипломатически телеграми.

Извадки от книгата, която се издава от "Гардиън", ще бъдат публикувани във вестника, информира БТА. Първият подготвен за публикуване откъс разкрива съдебни документи за детството на Асандж в Австралия и за личността на човека, смятан от неговите привърженици за месията на интернет.

Когато като тийнейджър Асандж бил признат за виновен за хакерство, на съда било казано, че той е надарено момче с "трагично" детство и че единственият му приятел е неговият компютър.

Книгата описва също контактите между "Уикилийкс" и "Гардиън" при предаването на поверителните материали. Разказва се как Асандж заявил, че американските информатори "заслужават да бъдат убити", как той платил на известен антисемит да представлява "Уикилийкс" в Русия и други интересни подробности по темата за "Уикилийкс", която седмици наред беше сред водещите новини за медиите по света, отбелязва "Гардиън".