Джордж Тенет ще дава показания относно мотивите за войната в Ирак
Джордж Тенет ще дава показания относно мотивите за войната в Ирак / netinfo

Председателят на разследваща комисия към Камарата на представителите на САЩ покани снощи бившия директор на ЦРУ Джордж Тенет да даде показания пред комисията относно твърденията отпреди войната в Ирак, че режимът на Саддам е искал да се сдобие с оръжия за масово унищожение, предаде Ройтерс.

Демократът от Калифорния Хенри Уаксман, който оглавява комисията по надзор и правителствена реформа, е поканил Тенет да се яви пред комисията на 10 май. Бившият директор на ЦРУ издаде книга, в която критикува администрацията на президента Джордж Буш, отбелязва Ройтерс.

Войната в Ирак започна, без да са водени истински дебати в администрацията на президента Джордж Буш. Това пише бившият директор на ЦРУ Джордж Тенет в книгата си, чиито откъси бяха поместени във в. "Ню Йорк таймс", предаде Франс прес.

"Доколкото зная, никога не е имало сериозни дискусии за заплахата, която е представлявал Ирак", пише Тенет в книгата си, озаглавена "В центъра на бурята", с чийто екземпляр успя да се сдобие журналист от в. "Ню Йорк таймс" преди официалното й излизане в книжарниците от понеделник.

Тенет, който бе начело на ЦРУ в продължение на седем години до юли 2004 г., твърди, че освен военния вариант администрацията никога не е обсъждала сериозно друг начин за противопоставяне на заплахата, която представляваше режимът на Саддам Хюсеин.

Според в. "Ню Йорк таймс" в книгата на Тенет се излага тезата, че вицепрезидентът Ричард Чейни и неколцина цивилни в Пентагона, като бившия заместник-министър на отбраната Дъглас Фейт и сегашния президент на Световната банка Пол Улфовиц, са съсредоточили вниманието си върху Ирак след края на 2001 г. По същото време, - след атентатите от 11 септември - ЦРУ и неговият директор били насочили вниманието си към Ал Кайда, подчертава вестникът, цитирайки Тенет.