Джордж Буш и Барак Обама ще свидетелстват по делото за 11 септември
Джордж Буш и Барак Обама ще свидетелстват по делото за 11 септември / Reuters, архив

Бившият президент на САЩ Джордж Буш и настоящият Барак Обама са сред хората, от които се иска да свидетелстват по делото за 11 септември в Гуантанамо в опит част от обвиненията да отпаднат, предаде Асошиейтед прес.

Адвокати на трима от петимата обвиняеми внесоха иск клиентите им да бъдат изключени от делото заради т.нар. във военната система "незаконно влияние". Адвокатите твърдят, че Буш, Обама и други служители са направили публични изявления, които правят невъзможно гарантирането на честен процес за обвиняемите. Изявленията на тези служители биха повлияли на потенциалните членове на съдебното жури в процеса пред специалния трибунал, известен като военна комисия, се казва в иска.

Адвокатите подчертават, че посочените лица са упражнили незаконно влияние, наричайки обвиняемите терористи и призовавайки те да бъдат изправени пред съд, посочва БТА.

Искът е бил внесен на 11 май, но едва днес бе публикуван на сайта на Пентагона.

Военни прокурори все още не са коментирали.

Сред останалите лица, посочени в иска, са вицепрезидентът Джо Байдън и главният прокурор Ерик Холдър. Съдията ще реши дали те трябва да дадат показания.

Петимата подсъдими, сред които е самопровъзгласилият се мозък на атентатите Халид Шейх Мохамед, бяха обвинени в Гуантанамо на 5 май в няколко престъпления, в това число тероризъм и убийство.