Джон Маккейн иска да увеличи числеността на армията
Джон Маккейн иска да увеличи числеността на армията / cнимка: БГНЕС

Кандидатът на републиканската партия за президент Джон Маккейн иска увеличението на числеността на американската армия да бъде много по-голямо от предвиденото, заяви неговият съветник Ранди Шойнеман, цитиран от БТА. Правителството на Джордж Буш започна увеличаване на личния състав на въоръжените сили до 750 000 войници на активна служба. Този процес беше подкрепен от кандидата на Демократическата партия Барак Обама.

Маккейн обаче смята, че числеността на армията трябва да достигне 900 000 души, каза Шойнеман. "Сенатор Маккейн смята, че предложеното увеличение не е достатъчно. Армията трябва да бъде по-голяма, за да отговаря напълно на предизвикателствата на 21 век", заяви Шойнеман в телефонно интервю за Ройтерс.

Американските въоръжени сили са много изтощени от военните действия в Ирак и Афганистан. Много войници изкарват по няколко мисии във военните зони и голяма част от тях прекарват само по 12 месеца у дома, преди да бъдат изпратени в Близкия Изток за още една година.

Маккейн иска пълна реформа на начина, по който Пентагонът осъществява сделки за закупуване на въоръжение, за да се гарантира, че се осигурява най-доброто оръжие на най-изгодна за данъкоплатците цена, отбеляза Шойнеман, но добави, че сенаторът от Аризона не очаква намаляване на бюджета за отбрана.