/ БГНЕС
Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че опитите да се предотврати завръщането на опозиционера Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на Венецуела, ще предизвикат активен отговор от САЩ и международната общност.

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо призова за още протести

"Временният президент на Венецуела Хуан Гуайдо обяви, че планира да се върне във Венецуела. Всички заплахи или действия срещу неговото безопасно завръщане ще бъдат изправени пред силен и значителен отговор от САЩ и международната общност", написа Болтън в Туитър.
 

Венецуелският опозиционен лидер предупреди режима на Николас Мадуро, че ако се опита да го отвлече или задържи, това ще бъде една от последните му грешки.

"Ако се опита да ме отвлече, това ще бъде несъмнено една от последните грешки, които ще извърши", заяви Гуайдо в послание до привържениците си, разпространено чрез социалните мрежи. В него той говори, застанал до съпругата си Фабиана пред венецуелското знаме. Гуайдо не казва къде се намира, нито как смята да се върне във Венецуела.

Хуан Гуайдо ще се върне във Венецуела въпреки заплахите

Той напусна страната тайно преди десетина дни, защото имаше забрана да излиза от Венецуела, наложена от Върховния съд. През тези 10 дни Гуайдо обиколи пет латиноамерикански страни - Колумбия, Бразилия, Парагвай, Аржентина и Еквадор, където беше всеки път приеман като президент.

В неделя Гуайдо призова поддръжниците си за големи протести в цялата страна.

Масовите протести срещу сегашния президент на Венецуела Никола Мадуро започнаха на 21 януари - известно време след като той встъпи в длъжност. След началото на бунтовете говорителят на опозиционния парламент Хуан Гуайдо незаконно се обяви за временен държавен глава. Редица западни страни, водени от Съединените щати, признават Гуайидо за временен президент.

Мексико няма да заеме страна във венецуелската криза, заяви мексиканският президент

На свой ред, Мадуро нарича ръководителя на парламента "марионетка на Съединените щати". Русия, Китай и няколко други държави подкрепиха Мадуро като легитимен президент на Венецуела. Москва нарича "президентския статут" на Гуайдо несъществуващ.

 
БГНЕС, БТА