/ БГНЕС
Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че Мексико няма да заеме страна във венецуелската криза, предаде Ройтерс.

Държавният глава каза това ден след призива на американския вицепрезидент Майк Пенс към Мексико да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела.

ЕС осъди използването на въоръжена сила от управляващия режим във Венецуела

Политическата и икономическата криза във Венецуела се задълбочи миналия месец, след като Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент.

"Не искам да се забърквам в това. Мексико ще уважи решението, взето от други народи и други правителства", каза Андрес Мануел Лопес Обрадор на пресконференция.

Хуан Гуайдо бе подкрепен от Съединените щати и няколко европейски държави, но мексиканският президент отказа да добави Мексико към списъка на страните, признали Гуайдо за държавен глава на Венецуела.

Мадуро обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Колумбия

На въпроса дали ще подкрепи Гуайдо след вчерашния призив на Пенс, Лопес Обрадор отговори, че страните в конфликта във Венецуела трябва да постигнат мирно решение на кризата и че ООН трябва да помогне с решаването на спора за хуманитарната помощ за Венецуела.

Лопес Обрадор бе помолен да коментира също така кратковременното задържане на родения в Мексико водещ на телевизия "Унивисион" Хорхе Рамос и неговия екип в президентския дворец на Венецуела.
ООН призова да се избегне насилието във Венецуела

"Изразявам солидарността си с него. Не искам обаче да се замесвам във въпрос, който създава изключително разделение", каза мексиканският президент и добави, че подкрепя протеста на външния министър на Мексико във връзка с инцидента в двореца "Мирафлорес".
БТА