/ БГНЕС
Осемнайсет души са загинали и седем са в неизвестност в Югозападна Япония, където проливните дъждове доведоха до излизането на реки от коритата им, свлачища и наводнения. Това съобщи японската обществена телевизия, цитирана от ТАСС.

Един човек е хоспитализиран и е в тежко състояние. Повечето от жертвите са хора от старчески дом в префектура Кумамото, който беше залят от придошла река.

Бедствие в Япония: Проливни дъждове и наводнения – загинали и изчезнали хора (ВИДЕО)Над 200 души получиха препоръки или заповеди за евакуация в префектурите Кумамото и Кагошима. Над 6000 домакинства в Кумамото останаха без ток.

Премиерът Шиндзо Абе изпрати в района на бедствието около 10 000 военни, които да окажат помощ на местните спасителни служби.Ръководителят на японското правителство също така подчерта, че всички центрове за евакуация, в които местните жители ще бъдат временно настанени, ще бъдат организирани в съответствие с всички необходими предпазни мерки във връзка с продължаващата заплаха от разпространение на коронавирус.

БТА