/ БГНЕС
САЩ и България подписаха Меморандум за разбирателство, който засилва сътрудничеството в борбата с чуждестранното манипулиране на информация, съобщи пресслужбата на Държавния департамент.

Меморандумът за разбирателство, подписан от помощник-държавния секретар по обществените въпроси и публичната дипломация Лиз Алън и българския вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, осигурява здрава основа за съвместна работа на двете държави срещу разпространението на дезинформация и медийни манипулации, които представляват нарастваща заплаха в Централна и Източна Европа. 

Меморандумът за разбирателство е знак за ангажимента на САЩ и България да разработят общ подход за по-добро идентифициране на чуждестранната дезинформация и изграждане на съвместни механизми за противодействие на заплаха, която тя представлява.

Габриел пред Блинкен: Ще работим заедно за укрепване на върховенството на закона

САЩ и България приемат, че авторитарните правителства манипулират информацията и разпространяват дезинформация, за да влияят на хората по света.

Настоящият Меморандум за разбирателство демонстрира ангажимента на САЩ и България да работят заедно и с други държави съмишленици за противодействие на манипулирането на информация. Това сътрудничество включва изготвяне на национални политики, подкрепа за гражданското общество и многостранен ангажимент.

Церемонията по подписване на Меморандума за разбирателство стана завършек на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ, проведена в Държавния департамент на 25 септември, и отбелязва 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между САЩ и България, се посочва в съобщението, публикувано на сайта на Държавния департамент.
Алексей Маргоевски/БТА