/ iStock/Getty Images
Южнокорейските търговци, които складират и не пускат в оборот маски и други продукти, използвани за борба с епидемията от коронавирус, ще бъдат изправени пред до две години затвор, съобщи правителството във вторник.

Новият смъртоносен вирус тръгна от китайския град Ухан и досега зарази над 20 000 души, убивайки 425 души и се разпространи в повече от две дузини страни. Загрижеността поради разпространяването на вируса нараства в Южна Корея, където досега са установени 16 случая.

Само за четири дни жертвите на коронавируса се удвоиха

Търсенето на маски за лице и средства за дезинфекция на ръцете се покачи, заяви министерството на икономиката и финансите, което доведе до "рязко увеличение на цените" поради скриване.

Двата артикула бяха добавени в списък с определени продукти, допълват от ведомството.

Коронавирусът нанесе удар и върху автомобилната индустрия в Южна Корея

От сряда продавачите, които реализират повече от един и половина пъти над средния си месечен обем продажби, ще бъдат изправени пред максимална присъда от две години затвор или глоба до 50 милиона вона ( 42 000 долара).

Досега в Южна Корея са регистрирани четири случая на предаване на вируса от човек на човек, докато за китайски екскурзовод се смята, че се е заразил с вируса по време на работа в Япония.

Във вторник корейка, която наскоро посетила Тайланд, стана 16-и потвърден случай.
БГНЕС