Двама журналисти в болница след побой на пътя за Чечня
Двама журналисти в болница след побой на пътя за Чечня / Guliver/Getty Images

Двама журналисти са в болница след атака на група мъже срещу представители на международни медии в близост до Чечня. За това алармира местна активистка организация.

Девет души, сред които петима журналисти, са пътували към столицата Грозни, когато пътят им бива препречен от няколко коли, съобщават от Комитета за превенция на изтезанията, който ръководи мобилна група за опазване на човешките права.

"Мъже с маски са извадили журналистите и служителите навън и са им нанесли побой. Бусът е бил запален. Журналисти от Норвегия и Швеция, адвокатът ни и шофьорът на автобуса са хоспитализирани с нанесени травми", пише във Facebook съобщение на организацията.

Инцидентът се е случил на територията руската автономна област Ингушетия, близо до границата с Чечня, но най-вероятно извършителите са чеченци, заяви представителят на комитета Димитри Утукин, цитиран от АФП.

Чечня е обръщала голямо внимание на работата на организацията и мобилната й група, част от която са били журналистите. Групата е наблюдавана още от момента на пристигането на журналистите.

Пресобиколката е имала за цел на репортерите да бъдат представени случаи на нарушаване на човешки права и да ги срещнат с близки на отвлечени хора. Това е първият тур за журналисти, който не е организиран от чеченското правителство, и е бил фокусиран върху тъмните страни на региона, казват още от организацията.

Миналата година офис на мобилната група в Грозни е нападнат отново от маскирани мъже след критики към политиката на президента Рамзан Кадиров къщите на роднини на ислямисти да бъдат изгаряни.

Кадиров често е обвиняван, че ръководи Чечня като негово феодално владение, като използва отвличания и изтезания.

Източник:  БГНЕС