Двама нашенци осъдиха България в Страсбург
Двама нашенци осъдиха България в Страсбург / снимка: Sofia Photo Agency

Двама българи осъдиха България в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) за общо 19 000 евро заради упражнено върху тях насилие от полицейски служители, предаде АФП.

57-годишният Светльо Шишков и неговият син Славейко, на 32 години, са били нападнати изненадващо през 1999 г. от полицаи, докато карали лодка в езеро в България. Те били засипани с дъжд от куршуми, а после понесли и удари от полицаите. На Славейко Шишков били счупени две ребра. Той получил и травма на главата.

Полицаите, които ги атакували, се оправдали впоследствие, че имали задача да наблюдават тренировъчна база на българското вътрешно министерство на отсрещния бряг на езерото. Те заподозрели Светльо и Славейко, че шпионират базата и затова действали по този начин, пише БТА.

В решението си ЕСПЧ постановява, че в демократично общество властите не трябва да отвръщат на извършените нарушения от гражданите с насилие срещу тях.

Според съда полицаите са се отнесли унизително и нехуманно към двамата българи. В решението на съда се критикува и фактът, че полицаите не са наказани и че съдебното производство срещу тях е било прекратено през 2004 г.

ЕСПЧ осъди България да плати 10 000 евро обезщетение на Светльо Шишков и 9000 евро на сина му.