/ iStock/Getty Images
Две силни земетресения с магнитуд от 6,3 и 6,4 удариха днес Южен Иран, на около 60 километра пристанището в град Бандар Абас. Най-малко един човек е загинал, а много жители избягаха от домовете си, предаде Ройтерс като се позова на държавната телевизия.

Иранският сеизмологичен център съобщи, че следобед трусовете са разтърсили остров Кешим в Ормузкия проток, на около 1000 километра южно от столицата Техеран, предаде Асошиейтед прес.


Епицентърът е бил на около 60 километра югозападно от пристанището в град Бандар Абас в провинция Хормозган.

Според иранската държавна телевизия земетресението е усетено и в съседните провинции Керман и Фарс, разположени на север от Хормозган. Президентът Ебрахим Раиси е наредил на първия вицепрезидент Мохамад Мохбер да посети провинция Хормозган възможно най-скоро.

Кадри на иранската телевизия показаха как жители на Бандар Абас панически напускат жилищата си.


В иранските социални медии се появиха снимки на щети от трусовете, включително и на стена, която е паднала върху автомобил.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център съобщи, че епицентърът е бил на сравнително малка дълбочина от 10 километра.

Националният метеорологичен център на Обединените арабски емирства съобщи, че трусът е усетен и на територията на ОАЕ.

Иран е разположен върху големи сеизмични разломи и в страната става средно едно земетресение на ден, посочва Асошиейтед прес.

През 2003 г. земетресение с магнитуд от 6,6 срина историческият град Бам и уби 26 хиляди души. Земетресение с магнитуд 7, което разлюля Западен Иран през 2017 г., отне живота на повече от 600 души и рани над 9000.
БТА