С правилната доза, съгласувана с лекар, ябълковият оцет е превъзходно природно лекарство
С правилната доза, съгласувана с лекар, ябълковият оцет е превъзходно природно лекарство / iStock/Getty Images
Ябълковият оцет е популярно природно лекарство, което от няколко века се използва за подобряване на здравословното състояние и свалянето на излишните килограми. Но каква е истината около ябълковия оцет и колко ви е необходим, за да отслабнете?

Твърди се, че има повече от 30 различни ползи за здравето консумацията на ябълков оцет. Но е изключително важно да се избягва приема на големи дози за дълъг период от време, предупреждава „Експрес“.

Той е вид ферментирал оцет, който се получава от ябълков сайдер. Процесът на ферментация осигурява на оцета пробиотици и ензими, като същевременно значително намалява съдържанието на калории и захар.

Приет в правилните количества ябълковият оцет се смята за безопасен и може да ви помогне да отслабнете. Но е необходимо да се говори с лекар, преди да добавите големи количества ябълков оцет към вашата диета за сваляне на наднормените килограми.

Известно е, че затлъстяването увеличава риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Ябълковият оцет е идеална подправка за обяд или вечеря, тъй като увеличава усещането за ситост, а при продължително чувство за ситост го няма и посягането към високалорични лакомства.

„За тези, които искат да опитат ябълков оцет, той има някои доказани ползи за здравето“, изтъква д-р Едуин Макдоналдс от UChicago Medicine.

Както се оказва от клинично изследване, чиито резултати бяха публикувани наскоро в Journal of Functional Food, ябълковият оцет може много да помогне при отслабване. Участниците пиеха 15 мл ябълков оцет на обяд и вечеря (общо две супени лъжици).

Те са загубили около 4 кг по време на 12-седмичното проучване, съобщиха учените.

Но само с ябълков оцет не се постига такъв резултат, приемането му трябва да се се комбинира със здравословен хранителен план – поне по 5 порции плодове и зеленчуци на ден. И физическа активност в рамките на поне 150 мин. интензивна активност всяка седмица.

Превод и редакция: DarikNews