/ Gulliver/Getty Images
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде показания пред комисия от полския Сейм, разследваща неплащане на данъци от частни предприятия в Полша по времето, когато той е бил премиер, предаде АП.

Комисията разпита Туск защо неговото правителство, управлявало от 2007 до 2014 година, не е успяло да спре незаконните операции на компаниите с ДДС.

Макрон иска хора с опит и пораждащи доверие да заемат водещите постове на ЕС

Действащото правителство на "Право и справедливост" твърди, че незаконните практики са лишили държавния бюджет от приходи за милиарди злоти (стотици милиони евро).

Туск заяви, че докато е била в опозиция "Право и справедливост" се е противопоставяла на ходовете на неговото правителство да спре злоупотребите с ДДС. Той добави, че проблемът с неплащането на данъци от частни фирми е останал и след като той е напуснал премиерския пост. Туск обвини комисията, че е политически предубедена, което ще накара депутатите да си направят предварителни заключения за неговото лошо представяне като премиер.

Европейският съвет се събира, за да обсъди резултатите от изборите за ЕП

Критици на правителството предположиха, че разпитът пред комисията, съставена предимно от членове на "Право и справедливост", цели да дискредитира Туск и неговите приближени. След като приключи разпитът, Туск каза пред репортери, че стремежът е бил "да бъде подсилена управляващата партия" и отслабена опозицията преди парламентарните избори през есента.

Мандатът на Доналд Туск като председател на Европейския съвет изтича през ноември тази година. Смята се, че той може да се кандидатира за президент на изборите догодина, посочи АП.
 
БТА