/ Gulliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че подкрепя противоречивия избор за началник на Централната разузнавателна агенция (ЦРУ), след като се появиха сведения, които заплашиха да изтеглят нейната номинация, за да се избегне обсъждане в Сената на нейното минало, свързано с извършени мъчения.

Джина Хаспъл, която има дълга кариера, като част от ЦРУ, е управлявала „черна кутия” за разпитвания в Тайланд след атаките на 11 септември.

Номинираната от Тръмп за шеф на ЦРУ е искала да оттегли кандидатурата си

Тя трябва да бъде изслушана от Сената в сряда. Част от него ще бъде сенатор Джон Макейн, който е бил измъчван в затвор докато е бил военнопленник във виетнамската война, и който изрази съмнения относно кандидатурата й заради нейното минало, свързано с мъчения.
 

Gulliver/Getty Images


Джина Хаспъл - първата жена, предложена за шеф на ЦРУ

„Много уважаваната от мен Джина Хаспъл попадна под огъня, само защото е била твърде груба с терористи”, заяви в Twitter Тръмп. И допълни: „Мисли за онези опасни моменти, ние имаме най-квалифицирания кандидат за тази длъжност, жена, която демократите искат да изритат, защото е била твърде група с терористи. Победа за Джина!”.



Според американската преса именно Тръмп я е натиснал да не оттегли номинацията си. Хаспъл, която е на 61 години, е силно уважавана от разузнавателната общност. В тези среди тя е известна като дисциплиниран, политически необвързан агент, който взима трудните позиции и неприятните задачи.

Майкъл Пенс закле Майк Помпейо като държавен секретар (СНИМКИ)

След като стана зам.-директор на ЦРУ преди едва година, Тръмп я номинира за най-високата длъжност в агенцията, след като бившият директор Майк Помпео стана дипломат номер едно на САЩ.
БТА