/ БГНЕС
Джина Хаспъл, предложена днес за директор на ЦРУ, ще е първата жена, която поема този пост. Но ролята й на бивш шеф на тайни операции в секретни затвори, където задържаните са били подлагани на мъчения, може да затрудни задачата й да ръководи една от най-големите разузнавателни агенции в света, отбелязва АФП. 61-годишната Хаспъл ще замени Майк Помпейо, който президентът Доналд Тръмп избра да оглави Държавния департамент, след като уволни досегашния държавен секретар Рекс Тилърсън.

Рокади в САЩ: Тръмп уволни държавния секретар Тилърсън и го замени с шефа на ЦРУ

Шпионин с голям опит в тайните операции, Хаспъл е в агенцията от 1985 г. и е работила на много места по света, най-вече в Лондон в края на първото десетилетие на новия век. "Джина е образцов шпионин и ревностен патриот с над 30-годишен опит", заяви Майк Помпейо при назначаването й за зам.-директор на агенцията преди година. Той похвали качествата й на ръководител и способността й "да увлича" колегите си.

Кандидатурата на Хаспъл беше подкрепена от трима бивши директори на ЦРУ и други висши фигури, включително бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър. Двама сенатори демократи обаче изразиха в писмо до Тръмп резервите си. Според тях заради предишните си дейности Хаспъл не е подходяща за поста.
 

БГНЕС


През 2013 г. Хаспъл е назначена да оглави Националната тайна служба на ЦРУ, но само няколко седмици по-късно е сменена, явно поради съмнения около отговорността й за създаването след 11 септември 2001 г. на тайни затвори в чужбина, където при разпити на задържани била прилагана симулация на давене.

По онова време в. "Вашингтон пост" писа, че Хаспъл е ръководила таен затвор в Тайланд, където затворниците били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране. Според вестника Джина Хаспъл била замесена и в унищожаването през 2005 г. на компрометиращи видеозаписи за техниките за разпит, прилагани върху много затворници в Тайланд. Адвокати на задържаните предполагаеми членове на Ал Кайда искали да получат тези записи, за да ги представят в съда.
БТА