Стан Вавринка
Стан Вавринка / БГНЕС
Надеждите за добро представяне на Григор Димитров на Уимбълдън угаснаха още с първия му мач. Българинът не успя да преодолее коварния съперник на старта Стан Вавринка и след тричасова битка напуска надпреварата, информира Gong.bg.
 
Нашата звезда падна с 1:3 сета (1:6, 6:7, 6:7, 4:6) и може да се сърди само на себе си за пропилените възможности в този мач. Той изпусна да поведе с 2:1 сета, след като водеше с 5:2 и пробив, но пропиля тази възможност, която се оказа и от ключовите в мача.
 
Иначе в първия сет на корта имаше само един тенисист. Григор летеше по тревата в Лондон, всичко му се получаваше, а Вавринка изглеждаше бледа сянка на себе си. Първата ни ракета поведе с два пробива и нямаше какво да го спре по пътя към победата в първата част. Той даде на швейцареца само един гейм, колкото да запише някакъв актив и това беше всичко. След 6:1 в полза на Гришо, очакванията бяха за бърза победа и лесен мач. Но това няма как да се случи срещу трикратен носител на трофеи от Големия шлем.
 
Това си пролича още във втория сет. След равностойно начало, швейцарецът направи първия си пробив в петия гейм, което беше сигнална лампа за българина. И той си взе поука, връщайки пробива още в следващия гейм. На Димитров му се наложи да спасява два сетбола, за да вкара сета в тайбрек. Той го стори и се стигна до дългия гейм, в който започна добре и поведе с 2:0. Стигна се до 3:3, след което Гришо не записа никакъв актив при смяната на полетата и след 7:3 Вавринка изравни резултата в сетовете.

Григор Димитров
Григор Димитров / БГНЕС

В третия сет българинът започна изключително концентрирано и изглеждаше, че сякаш кошмарът от предния сет е останал зад гърба му. Той проби още първото подаване на Вавринка, затвърди го и дръпна с 3:0. Всичко вървеше по мед и масло за Димитров, който можеше да реализира и втори пробив, но пропиля шансовете си. В крайна сметка той сервираше за сета при 5:3. Точно тогава обаче направи може би най-слабия си сервис-гейм в най-лошия момент. Вавринка се възползва, върна пробива и в крайна сметка след по още един разменен гейм, пак се стигна до тайбрек. В него пак швейцарецът имаше лек превес и пак взе по-важните точки. При 4:3 в негова полза българският му съперник профука двата си сервиса и макар да отрази единия от трите сетбола, трябваше пак да преклони глава. Болезненото беше, че това се случи в един на практика спечелен от него сет.
 
Така се стигна до четвъртия сет. И в него Димитров имаше по-чистите възможности да стигне до ранен пробив, но ги пропиля във второто и третото подаване на Вавринка. Той спаси три брейкбола и битката вървеше гейм за гейм и сякаш пак се очертаваше тайбрек. Докато Григор не се пропука отново в най-важния момент. При 4:5 и на свое подаване той сервира ужасно, първият му сервис го нямаше никакъв и това доведе до два мачбола за съперника. Българинът отрази първия, но при втория заби топката в мрежата и си тръгна рано-рано от Уимбълдън.
 
Повече подробности четете в Gong.bg
gong.bg