Стрелба в Лас Вегас, има убити и ранени
Стрелба в Лас Вегас, има убити и ранени / БГНЕС
Над 58 са загиналите и 515 са ранените при стрелба по публиката на концерт близо до хотел в Лас Вегас. Извършителят се е самоубил след стрелбата. Това е най-кръвопролитното нападение с огнестрелно оръжие в съвременната история на САЩ. Отговорност за кървавата баня пое терористичната групировка "Ислямска държава". Няма данни за пострадали българи.

СНИМКИ: ДЕСЕТКИ ЖЕРТВИ И РАНЕНИ ПРИ СТРЕЛБА В ЛАС ВЕГАС
 

Няма пострадали българи при кървавата баня във Вегас

Нападението станало късно вечерта в неделя в района на казино Мандалей Бей по време на концерт. Извършителят е използвал автомат, с който стрелял от 32-ия етаж на хотела по публиката на музикалния фестивал на открито по време на изпълнение на кънтри певеца Джейсън Олдийн. Стрелбата продължила повече от минута.

Паникьосани зрители бягали и газели паднали хора при стрелбата на концерт във Вегас

Кадри от мястото на инцидента показват хора, които се укриват и други, тичащи по улиците. В разпространените материали се виждат и лежащи на земята тела. „Чухме нещо като счупено стъкло, така че се огледахме наоколо, за да видим какво става и след това чухме“ изстрелите, казва свидетелка пред Си Ен Ен. Според други очевидци концертът на кънтри певеца Джейсън Олдийн е бил към края си, когато стрелбата е започнала.

Стрелба в Лас Вегас, има убити и ранени
БГНЕС


Нападателят се е самоубил в хотелската стая, от която е стрелял, малко преди в нея да нахлуе полицията. В стаята са открити десет единици оръжие. Стрелецът е идентифициран като Стивън Падок от селището Мъскийт в щата Невада, намиращо се на около 140 км североизточно от Лас Вегас. Той се е регистрирал като гост на хотела.
Макар и властите да смятаха, че става дума за самотен нападател, полицията предприе издирване на австралийката Марилу Данли във връзка с нападението. 62-годишната жена бе открита от полицията часове след стрелбата. Тя е локализирана извън територията на САЩ и според полицията няма отношение към стрелбата, а нападателят е използвал нейни данни при регистрацията си в хотела. Данли е на 62 години и се е преместила в САЩ преди около 20 години. Всички обвинения срещу нея са свалени.

Публикуваха снимка на жената, издирвана за стрелбата във Вегас (СНИМКА)
 

Часове след кървавата баня: Откриха жената, издирвана за стрелбата във Вегас

Според полицията мотивите на стрелеца от Лас Вегас са неизвестни.

ИД пое отговорност за най-кървавата атака с огнестрелно оръжие в САЩ

Междувременно
терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Близката до джихадистите агенция Амак твърди, че Падок приел исляма преди няколко месеца. Двама висши американски служители казват, че няма доказателства, че стрелецът е свързан с каквато и да е международна терористична група,
БТА