Десетки хора стана жертва на мусонните дъждове, връхлетели Филипините
Десетки хора стана жертва на мусонните дъждове, връхлетели Филипините / снимка: Reuters

Мусонните дъждове, връхлетели Филипините през последните дни, заляха половината от столицата Манила, парализираха транспорта, администрацията и училищата и отнеха живота на 53 души из цялата страна. Това сочат предварителни данни на властите, цитирани от Франс прес.

Най-малко 20 000 души са останали без подслон. Особено силно са пострадали най-бедните обитатели на бидонвилите в 15-милионна Манила - те живеят край клоаките, в които се стичат канализационни води и бурните дъждовни порои.

Поради наводнените пътища училищата, борсата, офисите, държавните и общинските служби останаха днес почти празни. Войски подпомагат спасителите да евакуират пострадали, намерили временно убежище по етажите и покривите на сградите, допълва БТА.

"Наводнени са поне 50 на сто от площта на голяма Манила. Силни дъждове се очакват и в близкото денонощие. Положението ще се влоши", заяви за АФП Хуан Алварес от филипинската метеорологична служба.

Водата, заляла улиците, стига на места човешки ръст. Деца се опитват да помогнат на хората, сварени там от стихията, с малки салове, измайсторени с подръчни средства от бананови стъбла.

На места потоците са толкова бурни, че застрашават самите спасители, изтъква Кора Агулан от филипинския национален съвет за спешни действия и предотвратяване на природните катастрофи.

Мусонните дъждове и тайфунът Саола, помел северната част от страната миналата седмица, отнеха живота на 53-ма филипинци и оставиха без покрив над 268 000. Това сочат данни отпреди тазнощния потоп, отбелязва АФП.

Саола - деветият поред тайфун в Източна Азия през този сезон, носи името на рядък вид антилопа, обитаваща планините по границата на Виетнам и Лаос.