/ Gulliver/Getty Images
Десетки хиляди антиправителствени демонстранти в Тайланд се събраха вчера пред германското посолството в Банкок с искане Берлин да разследва с какво се занимава техният крал Маха Ваджиралонгкорн и как той упражнява своите властови пълномощия от Германия, където прекарва голяма част от времето си, предадоха ДПА и ТАСС.

Тайланд забрани събирането на повече от петима души

"Предадохме в посолството писмо, настоявайки за разследване на дейността на нашия монарх в Германия, каза пред своите привърженици Пацаравале Танакитвибулпон - един от лидерите на протестното движение срещу управляващите, обхванало страната от няколко месеца. Той прочете и съдържанието на връченото писмо, в което се настоява германските власти да разкрият датите и дължината на пътуване и пребиваване на краля в Германия, за да се изясни доколко той е имал време от германска земя да се занимава с висшите държавни дела на Тайланд, като например да одобри годишния държавен бюджет, представен от правителството.
 

Gulliver/Getty Images



В писмото се настоява още Германия да разследва обвиненията за причастност на краля към мъченията и принудителните изчезвания на политически дисиденти в Тайланд.

Ваджиралонгкорн, смятан за най-богатия монарх в света, е обект на критики, че прекарва дълги периоди от време в Баварските Алпи вместо в Банкок. Той наследи трона след смъртта на баща си Пумипон Адулядет през 2016 г. и оттогава се опитва да наложи по-голям личен контрол над финансите на монархията и над ключови военни части. За разлика от своя баща, който се радваше на масова почит в страната, синът скоро след възкачването си на престола стана обект на критики заради страстта си към разкоша и показността.
 

Gulliver/Getty Images



В Тайланд монархията и кралското семейство са защитени от обиди и клевети със закон, като наказанията възлизат на до 15 години затвор. Всякакви критики срещу тях доскоро бяха табу, но със засилването на протестното движение в страната протестиращите все повече отправят стрелите си срещу монархията. Протестното движение започна с искания за ново правителство, нова конституция и реформа на монархическата система.

Протестите пламнаха с нова сила преди месец, след като правителството въведе извънредно положение в Банкок, за да ги потуши.
БТА