/ IStock
Тайланд обяви редица ограничителни мерки, включително забрана за събиране на групи от над петима души в столицата Банкок на фона на ескалиращите улични протести, предадоха световните агенции. Според официален документ се забранява също така публикуването на новини или онлайн съобщения, които "биха могли да създадат страх", да засегнат националната сигурност или да подкопаят обществения морал. Правителството може също така да забрани достъпа до всички места, определени от властите, се посочва в документа.

Извънредните мерки бяха приети, след като протестиращи устроиха лагер пред офиса на премиера и попречиха на движението на кортежа на крал Рама Десети.

Премиерът Прают Чан-оча подписа извънредния указ в ранните часове на деня, след като протестите в Банкок продължиха през цялата нощ, допълва ДПА.

Хиляди се събраха край сградата на правителството с искания за оставката на Прают Чан-оча, за нова конституция и реформи на монархията.

Указът също така инструктира полицаите и войниците да разрешат "извънредната ситуация" съгласно указанията на висшестоящите им. Лидери на протестиращите заявиха, че демонстрантите ще се оттеглят, но ще се съберат отново следобед на ключово столично кръстовище.

Според тайландски медии лидерите на протеста Анон Нампа и Парит Чиварак са били арестувани и качени в микробус.

Анон по-рано призова протестиращите да не реагират, ако полицията се намеси, за да разпръсне демонстрацията. Адвокатът защитник на човешките права заяви, че ще бъде незаконно полицията да разпръсне протеста без съдебна заповед през нощта.

Полицията съобщи, че около 15 000 полицаи са изпратени да охраняват протеста.
БТА