/ БГНЕС
"Досега в моргата са вкарани десет трупа."
Десет души бяха убити през нощта срещу понеделник в източните райони на ДР Конго, където кланетата на цивилни от страна на бунтовници предизвикаха протести срещу миротворците от ООН, заявиха представители на местните власти, предаде АФП.

Десет цивилни са били убити в село Каманго, ден след като 22 бяха убити в Нтомби, каза в понеделник администраторът на територията Бени Донат Кибуана.
"22-та, които бяха убити в Нтомби, дори не бяха погребани, когато бяха убити други цивилни, в Каманго", каза той.

"Досега в моргата са вкарани десет трупа."

Паскал Саамбили, старомоден лидер в окръг Ваталинга, обвинява за най-новото нападение Съюзните демократични сили (СДС), милиция, обвинена в ицбиването на стотици цивилни.

Най-малко 36 загинаха след проливни дъждове в ДР Конго

"СДС се развихри в Каманго през нощта. Те убиха цивилни с мачете и пистолети. Досега сме открили 10 тела. Има и девет ранени."

Фаустин Басвеки, който ръководи асоциация за млади хора в Каманго, заяви, че е бил свидетел на клането.

"Когато войските пристигнаха, терористите дадоха заповед да се изтеглят и да напуснат Каманго, говорейки на киганда", език, който се говори в близка Уганда, чиято граница се намира на 15 километра, каза той.

СДС - милиция, чиито исторически корени са в Уганда и джихадизма - е активна в източните региони на ДР Конго след войните в Конго през 90-те години.

Групировката е убила над 1000 цивилни от октомври 2014 г., според Изследователската група на Конго (CRG), която е организация с нестопанска цел.