/ Gulliver/Getty Images
Япония регистрира за единадесета поредна година спад числеността на населението си, като в същото време се увеличава количеството на постоянно живущи в страната чужденци, предаде ТАСС.

Агенцията цитира данни от доклад на японското министерство на администрацията и комуникациите. Към първи януари тази година населението на Япония е наброявало 124,27 милиона души. Това е почти с половин милион по-малко от предходната година. Темповете на намаляването на населението са най-високи от 1968 година насам, когато властите започнаха да водят подобна статистика. Тази тенденция се дължи на първо място на спадналата раждаемост. Миналата година са се родили 867 хиляди японски граждани, а са умрели 1,37 милиона.

За втори пореден ден над 1500 нови случая на заразата в Япония

Намаляването на населението в Страната на изгряващото слънце се наблюдава във всички райони, освен в Токио, в съседната му префектура Канагава и в южната префектура Окинава. Лидер по съкращаването на населението е северният остров Хокайдо.

Броят на чужденците, постоянно пребиваващи на територията на японската държава, в сравнение с 2019 година се е увеличил с 7,52 процента, достигайки 2,86 милиона души. Този показател расте за шеста поредна година.
БТА