/ Деян Герговски
Индийска ракета за сваляне на сателити ASAT бе показана днес за пръв път заедно с други нови оръжия на днешния военен в Делхи по случай националния празник на страната - Деня на републиката, предаде ТАСС.
Първият успешен тест на противоспътниково оръжие бе извършен от Индия миналия март, когато военните свалиха сателит в ниска орбита с ракета, изстреляна от полигон на острова Абдул Калам в Бенгалския залив.

Премиерът Нарендра Моди за пръв път откри пред Националния военен мемориал официално тържествата, като почете паметта на воините, загинали в битки за страната след получаването на независимост през 1947 г. Издигнато бе националното знаме "тиранга", даден бе артилерийски салют.
По централния столичен булевард "Раджпат" мина кавалерия, после танкове и бронирани коли, зенитно-ракетни комплекси, самоходна артилерия и друга модерна бойна техника. Маршируваха военнослужещи от различни части с традиционни парадни униформи и армейски оркестри. Военната част от тържествата приключи с шествие на кавалеристи от пустинния щат Раджастан, яхнали камили.

Над събралите се прелетяха хеликоптери Чинук и Апачи американско производство, включени неотдавна в състава на индийската бойна авиация, индийски вертолети Дхрув и Ми-17 руско производство, транспортни самолети Си-130 и Си-17, изтребители МиГ-29 и Ягуар. Висш пилотаж бе демонстриран с руски изтребители Су-30МКИ, произведени по лиценз в Индия.

По булеварда минаха и 22 платформи, теглени от камиони, на които бяха представени различни щати и територии в състава на индийската държава, а също така министерства и ведомства. Художествени ансамбли изпълниха народни танци.
Почетен гост на парада бе бразилският президент Жаир Болсонаро, предаде ДПА.

Отбелязването на националния празник не спря обаче протестите срещу приетия неотдавна закон за гражданството, предизвикал недоволството на мюсюлманите, смятащи го за дискриминационен спрямо тяхната общност. В североизточния щат Асам бе съобщено за пет избухнали гранати. Полицията каза, че няма пострадали, предполага се, че взривовете са дело на въоръжени групировки.

През изминалата нощ и днес в много индийски градове бяха организирани протестни акции под наслов "Спаси конституцията", на които бяха четени откъси от основния индийски закон. Критици на закона за гражданството твърдят, че той е приет в нарушение на индийската конституция, гарантираща равни права на всички вероизповедания.
БТА