/ iStock/Getty Images
Дебитът на внушителната река Колорадо, която осигурява вода на седем американски щата, е намалял с 20% за век, като над половината от загубата се дължи на климатичните промени, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Двама учени от Американския геоложки институт са изготвили модел на движението на водата - снеговалежи, дъждове, оттичане, изпарение, в горния басейн на Колорадо за периода от 1913 до 2017 г. За да определят как климатичните промени влияят върху движението на водата, специалистите са използвали исторически данни за температурите и валежите и сателитни наблюдения.

Учени предричат климатична катастрофа за Европа

Учените са установили, че в резултат на глобалното затопляне снежната покривка намалява с всяка следваща зима. Наличието на по-малко сняг означава по-ранно топене през пролетта. По-слабо заснежената повърхност отразява по-малко слънчеви лъчи, в резултат на което те биват поглъщани. Това води до повишено изпарение и съответно до понижен дебит.

Изследването показва, че в периода между 1913 и 2017 г. дебитът е намалял с около 20 процента. Над половината от загубата се свързва с глобалното затопляне.

Фауната и флората в света са застрашени

Останала се дължи на колебания във валежите. Дългата 2330 км Колорадо е една от главните реки в югозападната част на САЩ. Тя е важен източник на вода за около 40 милиона души, сред които жителите на градове като Денвър, Лас Вегас и Лос Анджелис.
БТА