/ Thinkstock/Getty Images
Сирийското външно министерство е изпратило писмо до ООН, с което призовава световната организация да принуди Турция да прекрати своето нахлуване в Сирия и да изтегли войските си от сирийска земя, предаде сирийската информационна агенция САНА, цитирана от Ройтерс.
 
В писмото Турция е обвинена в подпомагане на "терористични организации", воюващи срещу правителството. Сирийското правителство обвинява Турция в убийството на "десетки хиляди от нашите невинни синове и в разрушаването на сирийската инфраструктура".
 
Русия изразява предпазлив оптимизъм за постигането на мирно споразумение за Сирия

Турция започна интервенцията си в Сирия през август с танкове и удари от въздуха в подкрепа на бунтовнически групировки, борещи се срещу режима на президента Башар Асад. Целта на турската операция в Северна Сирия, наречена "Ефратски щит", е да изтласка джихадистите на "Ислямска държава" от сирийско-турската граница и да не позволи на кюрдските военни формирования да се настанят на тяхно място.
 
Анкара е особено обезпокоена от кюрдските "Сили за защита на народа", които тя смята за част от Кюрдската работническа партия (ПКК), която от три десетилетия води партизанска война в самата Турция, отбелязва Ройтерс.
 
Кюрдските военни формирования пък са една от силите, на които САЩ най-много разчитат за превземане на главната крепост на ИД - сирийския град Ракка, и за разгромяване на джихадистите изобщо.
БГНЕС