/ Guliver/Getty Images
Русия изразява предпазлив оптимизъм за шансовете за постигане на мирно споразумение в Сирия, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
 
"Искам да изразя предпазлив оптимизъм че ние, като тук включвам и други важни играчи, включително САЩ, ще можем ефективно да допринесем за укрепването на режима за прекратяване на огъня и на тази основа да преминем към намирането на пълномащабно политическо решение", заяви Путин.
 
Връзките между Русия и Турция се възстановяват с бързи темпове

"Разбира се, за да може в региона да се запазят мирът, спокойствието, за да започне процес на възстановяване на Сирия и на други страни от региона, трябва да се спазва принципът за териториалната цялост на страните", добави руският президент. "В този смисъл, възстановяването на териториалната цялост на Сирия според нас е задължително условие за пълноценно уреждане на конфликта в тази страна", подчерта той.
 
Путин и Ердоган обсъдиха съвместна борба в Сирия срещу ИД

Според Путин ситуацията в Сирия остава сложна и има много фактори за несигурност, както и множество противоречия в региона и в страната.
 
Преговорите за мирно уреждане на конфликта в Сирия в Астана са важна част от процеса на женевските преговори за прекратяване на кризата, заяви президентът Ердоган на пресконференция след преговорите с руския си колега Владимир Путин.
 
"Смятам, че съвещанията, които се проведоха в Астана, са допълнителен фактор за ефективността на процеса, който беше започнат в Женева", подчерта турският президент, цитиран от ТАСС.
БТА