„Западните лидери не бива да се плашат от заплахите на Кремъл за ядрена ескалация“. Това заяви директорът на ЦРУ Бил Бърнс по време на посещението си в Лондон, където се срещна с ръководителя на британското разузнаване (MI6). Думите на Бърнс дойдоха на фона на дебата дали Украйна трябва да използва англо-френските ракети Storm Shadow по цели, разположени на територията на Русия, съобщи „Гардиън“.

Според шефа на ЦРУ заплахите от Москва не винаги трябва да се приемат буквално.

Директорът на ЦРУ заяви, че САЩ работят много усилено върху нови предложения за прекратяване на огъня в Газа с нови „текстове и творчески формули“. Той се надява, че новият план, който се разработва с помощта на посредници от Катар и Египет, ще се появи „през следващите няколко дни“.

Въпреки това Бърнс добави, че не е ясно дали израелският премиер Бенямин Нетаняху и лидерът на Хамас Яхия Синуар са готови да сключат сделка. Според Бърнс това е въпрос на политическа воля.

"През последните 11 месеца Израел е успял сериозно да намали военния потенциал на Хамас, но не е елиминирал движението. Хамас, освен движение, е и идея. Можеш да убиеш една идея само с по-добра идея, което означава, че трябва да има някаква дългосрочна надежда за палестинците“, каза ръководителят на американското разузнаване.

Той коментира темата за използване на ракетите Storm Shadow, като заяви, че ЦРУ е имало опасения, че Русия може да използва тактическо ядрено оръжие на бойното поле в Украйна през първата година на войната.

„Имаше момент през есента на 2022 г., когато мисля, че съществуваше реален риск от потенциална употреба на тактически ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна“, каза Бърнс, но според него подобни опасения не бива да се приемат твърде сериозно.

„Никога не съм смятал, че трябва да бъдем ненужно сплашвани от това“, добави директорът на ЦРУ.

Бърнс заяви, че Джо Байдън го е изпратил да предаде директно предупреждение на ръководителя на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин по време на среща в Турция през ноември 2022 г., „за да обясни много ясно какви ще бъдат последиците от подобна ескалация“. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БГНЕС