Докато руските сили продължават офанзивата си за завладяване на източните украински градове Северодонецк и Лисичанск, цивилни, които са успели да избягат, разказват, че интензивният обстрел през последната седмица не им е позволил да излизат дори за малко от бомбоубежищата в мазета, предаде Асошиейтед прес.

Въпреки нападенията, някои са се добрали до малкия град Покровск, на 130 километра в южна посока и вчера са се качили на евакуационен влак, който да ги отведе на запад, далеч от сраженията.

Михаил Ходорковски призова Запада да достави тежки оръжия на Украйна

Боевете се развихрят в около Лисичанск и съседния Северодонецк – последните два големи града под украински контрол в Луганска област. Луганска и Донецка област в Южна Украйна съставляват Донбас - източният промишлен център на Украйна, фокус на сегашната руска офанзива.

Подкрепяните от Москва сепаратисти от 8 години контролират части от Донбас и сега руските сили се опитват да превземат поне целия Донбас, посочва АП.

74-годишната Оксана, която се страхува да каже фамилното си име, разказва, че в петък е била евакуирана от Лисичанск от екип чуждестранни доброволци заедно с 86-годишния си съпруг. Тя каза, че в града все още има останали хора, сред които и малки деца.

Седнала в евакуационния влак, възрастната жена избухва в сълзи, защото „отивам някъде, но не зная къде“. „Сега съм просякиня без щастие. Трябва да моля за милостиня. По-добре ще е да ме убият“, казва Оксана. Тя е работила 36 години като счетоводителка и мисълта, че сега трябва да разчита на други хора й е непоносима.

„Да не дава Господ някой друг да преживее това. Това е трагедия, ужас. Кой да предположи, че ще попадна в такъв ад“, пита риторично възрастната украинка.
БТА