Ципрас: Референдум ще има, въпреки решенията на Еврогрупата
Ципрас: Референдум ще има, въпреки решенията на Еврогрупата / снимка: Guliver/Getty Images

„Референдум ще се проведе в Гърция, независимо от решенията на Еврогрупата".

Това заяви днес министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд, съобщи правителството в Атина.

"Демокрацията е най-висшата ценност в Гърция и референдум ще се проведе, независимо от решенията на Еврогрупата", каза Ципрас.

В събота през нощта Алексис Ципрас обяви своето решение да се проведе референдум на 5 юли по предложението на кредиторите. Според него гърците ще изразят своето отношение към спасителния план в замяна на реформи.

"Тези предложения, които явно нарушават европейското законодателство и правото на заетост, равенство и достойнство, показват, че целта на някои от нашите партньори не е постигане на споразумение с всички страни, а може би целят да се унижи целия народ", каза министър-председателят. "Ние трябва да отговорим на ултиматума на базата на суверенната воля на народа", каза Ципрас.

От своя страна, гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис увери, че страната му продължава да се бори, за да има споразумение до вторник - датата, на която рискува да изпадне в дефолт по плащанията, ако не се разбере с кредиторите си.

„Ако такова споразумение бъде постигнато, ние ще кажем на народа да гласува с "да" на референдума", който Атина реши да организира на 5 юли, добави Варуфакис, малко след като министрите на финансите приеха, че преговорите са прекъснати - според тях, по вина на гръцката страна.

Източник: БГНЕС