/ ThinkStock/Getty Images
Чилийски епископи и прокурори подписаха споразумение за организацията на криминалното разследване на сексуални злоупотреби, извършени от членове на католическата църква, съобщи държавното обвинение, цитирано от Ройтерс.

Споразумението за сътрудничество улеснява обмена на информация за случаи, включващи злоупотреба с деца и инвалиди, като се защитава самоличността на жертвите и свидетелите.

Чилийската епископска конференция, която е ръководен орган на църквата в латиноамериканската държава, се съгласи да изпраща на прокуратурата доказателства за всякакви престъпления, свързани с посегателства, в рамките на 24 часа, като се гарантира, че държавните обвинители няма да обявяват самоличността на замесените.

Католическата църква в Чили беше въвлечена в скандал, след визита на папата през януари миналата година, която извади на повърхността поредица от обвинения в сексуални злоупотреби, които сега се разследват от прокурори.

Чилийското държавно обвинение съобщи, че в момента работи по 166 случая на сексуални посегателства или прикриване, в които са замесени 221 заподозрени и 248 жертви.
БТА