Четворката за мир в Близкия Изток подкани Израел и Палестина към преговори
Четворката за мир в Близкия Изток подкани Израел и Палестина към преговори / снимка: Reuters

 

Водещи световни дипломати призоваха Израел и палестинците възможно най-бързо да се върнат около масата на преговорите, за да постигнат окончателно споразумение за създаване на независима палестинска държава до две години, предаде АП.

Четворката международни посредници потвърди в Москва, че осъжда намерението на Израел да увеличи еврейските жилища в спорния Източен Ерусалим, макар и без да засили критиките към еврейската държава.

В срещата в руската столица участваха американският държавен секретар Хилари Клинтън, руският външен министър Сергей Лавров, външният министър на ЕС Катрин Аштън, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и специалният представител на Четворката, бившият британски премиер Тони Блеър.

Официалната декларация на Четворката бе прочетена от Бан Ки-мун на обща пресконференция.

Лавров заяви, че израелци и палестинци трябва първо да започнат непреки преговори, а след това да преминат към пряк диалог. Клинтън очаква израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон през следващата седмица и потвърди ангажираността към преговорите за Близкия Изток. Тя каза, че Нетаняху е дал ползотворен и продуктивен отговор на опасенията й в телефонен разговор. Клинтън определи отношенията между САЩ и Израел като здрави и трайни.

В интервю за Ройтерс Тони Блеър заяви, че се надява на пакет от мерки, които да задвижат преговорите. Той отказа да даде подробности, но посочи, че нещата ще се станат ясни в близките дни.

Квартетът не каза как ще гарантира, че призивите му, които преди са били подминавани, ще бъдат изпълнени. В изявлението се обещава само, че отблизо ще се следи ситуацията в Ерусалим и ще се обмислят допълнителни стъпки.

Крехката ситуация в Газа е един от ключовите моменти в изявлението. Дипломатите изразиха загриженост от хуманитарната ситуация там и призоваха за незабавно спиране на насилието и терора. Бан Ки-мун ще отиде в Газа в неделя, за да види какво е положението.

Групата призова също Израел да спре всякаква заселническа дейност, да премахне незаконните жилища, издигнати от март 2001 г. и да спре всякакви разрушителни действия в Източен Ерусалим.

Израел обяви, че декларацията на Квартета вреди на перспективите за мир с палестинците, предаде АФП. Израелският външен министър Авигдор Либерман отхвърли призива на Квартета да се спре колонизирането и отбеляза, че той отдалечава перспективите за мир с палестинците. Либерман определи срока от две години, посочен от Квартета, като нереалистичен. "Не могат да се налагат изкуствени условия и нереалистичен график. Това само ще отдалечи перспективите за мир", каза Либерман пред представители на еврейската общност в Брюксел.