Чернокож депутат влезе в швейцарския парламент
Чернокож депутат влезе в швейцарския парламент / netinfo

Социалистът Рикардо Луменго стана първият чернокож, избран за депутат в швейцарския парламент, според оповестените днес официални резултати от вчерашните парламентарни избори, предаде Франс прес.

45-годишният Луменго е депутат от кантон Берн. Той избягал от гражданската война в Ангола през 1982 г. и пристигнал в Швейцария, където получил швейцарско гражданство през 1997 г. Завършил право и работи като юрист.

Влизането му в парламента съвпада с изборната победа за Швейцарската народна партия (ШНП). Тя получи 29 процента от гласовете и се утвърди като първа политическа сила.

По време на кампанията партията на милиардера Кристоф Блохер бе обвинена в расизъм, защото разлепи плакат, на който на фона на националното знаме се вижда как бяла овца изгонва черна овца. Представители на ШНП признават, че партията се е изказвала против "чуждестранните престъпници".

"Не се стремя да съм анти Блохер. Гласоподавателите не са ме избрали, за да се боря срещу някого, а за да защитавам социалистическите идеи и своя регион", увери Рикардо Луменго.

От около 3000 кандидат-депутати на швейцарските парламентарни избори, десетина бяха с африкански произход, отбелязва АФП.