Чехия създаде звено за борба с пропагандата от Русия и други страни
Чехия създаде звено за борба с пропагандата от Русия и други страни / БГНЕС, архив

Министерството на вътрешните работи на Чехия е създало специално звено за противодействие на пропагандата от Русия и другаде, която въздейства на общественото мнение в страната. Това обяви чешкият вътрешен министър Милан Хованец, цитиран от Ройтерс.

Чешкият президент иска референдум за ЕС и НАТО

По думите му 20-членният екип ще работи за разсейване на дезинформацията в публичното пространство, но и ще обучава държавни служители как да подхождат към дезинформацията. Звеното ще трябва да реагира почти в реално време на различни дезинформации, използвайки "Фейсбук", "Туитър" и други средства за съобщения, каза министърът. "Искаме да влезем във всеки смартфон", обяви Хованец на конференция в Прага по стратегически комуникации, застанал до чешкия генерал Петър Павел, председател на Военния комитет на НАТО.

През септември чешката служба за контраразузнаване обяви, че Русия води "информационна война" срещу Чехия, изграждайки мрежа от марионетни групи и пропагандни агенти, които могат да бъдат използвани за дестабилизиране на страната. На конференцията днес Хованец цитира резултатите от социологическа анкета, според които една четвърт от чехите вярват на прочетеното в "алтернативни" новинарски уебсайтове.

Чешкият президент хлопна вратата на US посланика

В Чехия, където по данни от преброяването през 2011 г. живеят 30 хиляди руснаци, съществуват десетки уебсайтове, които прокламират позицията на Москва към Запада, посочи Ройтерс. Агенцията припомни, че мнозина чешки политици и особено президентът Милош Земан преповтарят възгледите на Русия за събитията в Източна Украйна, като твърдят, че там няма руски войски и се обявяват против санкциите на ЕС срещу Москва.