Чешкият президент хлопна вратата на US-посланика
Чешкият президент хлопна вратата на US-посланика / снимка: БГНЕС, архив

Чешкият президент Милош Земан остро осъди поведението на американския посланик в Прага Ендрю Шапър. Дипломатът разкритикува Земан за решението му да отиде в Москва за празненствата на 9 май по повод 70-ата годишнина от победата на фашизма.

„След това изявление на Шапър мисля, че вратите на президентския дворец „Храдчан” ще останат затворени”, каза Земан пред в. „Парламентарни лист”. „Не мога да си представя чешкия посланик във Вашингтон да дава съвети на американския президент къде да пътува и къде да не ходи. Няма да позволя на нито един чуждестранен посланик да ми се бърка в плановете за пътуванията ми в чужбина”, каза още Земан.

„Аз не отивам в Москва, за да присъствам на военния парад. Аз отивам там, за да отдам почит към 150 000 войници от Червената армия паднали за свободата на Чехословакия”, каза преди дни Милош Земан.

По отношение на новата концепция на външната политика на Прага, където е записано, че Русия е дестабилизиращ фактор в Европа Земан казва следното: „Преди всичко искам да подчертая, че в тази концепция пише, че с Русия трябва да имаме развити не само търговски отношения, но и стратегическо партньорство и по-специално в борбата срещу тероризма. Подобна идея предложи и самият Барак Обама”.

Източник:  БГНЕС