Българка се бори за място в областния съвет на Лацио
Българка се бори за място в областния съвет на Лацио / снимка: БГНЕС, архив

Българката Емилия Божинова се бори за място в областния съвет на италианската област Лацио на предстоящите областни избори на 28 и 29 март, съобщава сайтът на българо-италианската асоциация "България-Италия", цитиран от БТА. Божинова по професия е инженер и повече от десетилетие е работила в България по проекти в социалната сфера, както и във фондация Отворено общество.

От 2003 г. Емилия живее в Италия, където е омъжена за италианец. За изборите за областни съветници тя се кандидатира от партията Италия на ценностите, защото смята, че това е политическата сила, която най-добре може да гарантира спазването на законността и конституционните права в Италия.

В обширно интервю, публикувано в сайта на асоциация "България-Италия", Емилия Божинова разказва, че ако бъде избрана на вота в края на март, тя ще работи за социалното и културното интегриране на имигрантите в Италия. Емилия прави и паралел между италианския и българския политически живот, като подчертава, че за разлика от настоящата ситуация в Италия в България опозицията е много по-активна.