България против допълнителни икономически санкции за Русия
България против допълнителни икономически санкции за Русия / снимка: МВнР

Министър Кристиaн Вигенин се срещнал в Берлин със своя германски колега д-р Франк-Валтер Щайнмайер. Сред темите на разговора са били както двустранните отношения, с акцент върху възможностите за разширяване на сътрудничеството в сферата на икономиката, така и актуални теми от европейския и международен дневен ред, включително и последните събития в Украйна, съобщават от пресцентъра на външно министерство.

Кристиaн Вигенин и Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили ситуацията в Украйна и следващите стъпки както на двустранно, така и на европейско ниво по отношение на случващото се там. Външните министри са коментирали още идеята за създаване на контактна група на Ангела Меркел, която да позволи пряк диалог между руските и украинските власти. Те се обединили зад мнението, че това е начинът за решаване на проблемите, които възникнаха през последните седмици. Министър Вигенин е заявил пълна подкрепа за усилията на германския си колега и готовност и занапред да съдействаме според възможностите си, посочват още от МВнР.

Българският външен министър е изразил мнение, че смята за неуместно провеждането на референдум в Автономна република Крим в настоящата конфронтационна среда, без съгласието на централните власти в Киев. „Желаем да се върви към деескалация на напрежението в Украйна и призоваваме всички страни към сдържане и към диалог", е заявил българският първи дипломат.

Той е информирал д-р Франк-Валтер Щайнмайер за резултатите от посещението си в Украйна през миналата седмица, както и за очакванията на България новите власти да гарантират правата на всички малцинства в страна, включително и българското. „В понеделник в Брюксел ще се проведе Съвет „Външни работи", където ще продължим дискусията по Украйна и Източното партньорство", е посочил министър Вигенин.

Сред темите на разговора е била и евентуалното налагане на икономически санкции на Русия от страна на Европейския съюз. По думите на българския външен министър, те биха засегнали не само Русия, но и ЕС, а България е една от страните, които ще претърпят загуби.

По въпросите на сътрудничеството в Югоизточна Европа и политиката на разширяване на ЕС са разговаряли още Кристиaн Вигенин и Франк-Валтер Щайнмайер. По-силна координация по въпросите на разширяването би била от полза и за двете страни, като се има предвид експертизата на България в региона на Западните Балкани.

Външните министри на България и Германия са обсъдили и актуалните двустранни отношения. Кристиан Вигенин е подчертал значението на германските инвестиции у нас, които са качествени и спомагат бизнес средата в страната ни да се променя в положителна посока. Той е потвърдил ангажимента на правителството да продължи с усилията за намиране решение на наследените проблеми с германски инвеститори през последните години, което среща разбиране от страна на властите в Берлин.

Министър Вигенин е покани д-р Франк-Валтер Щайнмайер да посети България в рамките на тази година, за да продължат започнатия засилен диалог. През 2014 г. Република България и Федерална република Германия отбелязват 135 години от установяването на дипломатически отношения.