България и Япония задълбочават приятелските си отношения
България и Япония задълбочават приятелските си отношения / БГНЕС

Между България и Япония има динамичен политически диалог, а отношенията между двете държави са поставени на прагматична основа. Това обясни президентът Георги Първанов по време на срещата си с премиера Таро Асо.

Японският премиер заяви, че очаква България да продължи да играе много важна роля като стабилизиращ фактор на Балканите. Срещата бе част от първата визита на Георги Първанов в Страната на изгряващото слънце, чиято цел е активизиране на политическия, икономическия и културния диалог с източно-азиатската държава след членството на страната ни в Европейския съюз.

Георги Първанов и Таро Асо намериха общ език по много въпроси: обещаха си да задълбочават приятелските отношения между България и Япония, да положат усилия за увеличаването на инвестициите и да работят за по-бързото осъществяване на реформата в Съвета за сигурност на ООН. Първанов благодари на Япония за подкрепата, която ни е оказвала през всичките години на прехода.

„Япония е най-големият донор за нашата страна. От вас сме получили и съответните заеми и една последователна подкрепа по отношение на техническото сътрудничество”, отбеляза българският държавен глава.

Визитата на президента Първанов и съпругата му в Страната на изгряващото слънце започна с аудиенция при император Акихито и императрица Мичико. Самият японски премиер съобщи новината, че по-малкият брат на престолонаследника принц Нарухито – принц Акишино ще посети София през май тази година. „Надявам, че това посещение ще помогне да по-наташното развитие на отношенията между България и Япония.", подчерта Таро Асо.