България и Франция са сред основните доставчици на оръжие за Египет
България и Франция са сред основните доставчици на оръжие за Египет / Guliver/Getty Images

Близо половината страни от ЕС, включително България, снабдяват Египет с оръжия. Това обвинение отправи правозащитната неправителствена организация "Амнести интернешънъл".

От организацията настояват за европейско оръжейно ембарго върху африканската държава и заявяват, че тези страни "рискуват да станат съучастници в "извънсъдебните екзекуции в "извънсъдебните екзекуции", "отвличанията" и "изтезанията" в Египет, предаде АФП.

Международните правозащитни организации обвиняват президента Абдел Фатах ас Сиси, че е въвел в Египет крайно репресивен авторитарен режим, откакто свали през 2013 г. своя предшественик ислямист Мохамед Морси, допълва агенцията.

"12 от 28-те страни членки на ЕС все още са сред основните доставчици на оръжия и екипировка, използвани за поддържане на реда в Египет", твърди "Амнести интернешънъл". Като оръжейни доставчици тя посочва по-конкретно Франция, Италия, Великобритания, Германия, България и Чехия.

Според международната правозащитна организация, базирана в Лондон, тези страни от ЕС действат "непредвидливо", като доставят на Египет например леки стрелкови оръжия с боеприпаси за тях - автомати, леки картечници, пистолети и револвери. Фирми от европейски държави продават на египетските власти модерни системи за наблюдение, които може да бъдат използвани срещу мирната опозиция, предупреждават правозащитниците.

"Амнести интернешънъл" обвинява въпросните 12 държави от ЕС, че нарушават политиката на съюза да спре доставките на оръжия и полицейска екипировка за властите в Кайро. Това решение бе взето през август 2013 г., дни след като полицаи и войници застреляха в Кайро за няколко часа около 800 участници в демонстрация в защита на Морси, припомня АФП.

Източник: БТА