Алианс за мултилатерализъм, вицепремиерът Захариева е най-отляво
Алианс за мултилатерализъм, вицепремиерът Захариева е най-отляво / БГНЕС
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и още близо 60 външни министри от целия свят участваха в събитие в ООН, на което бе създаден Алианс за мултилатерализъм. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Мултилатерализмът е понятие от сферата на международните отношения, който дефинира съюз на няколко държави, които преследват една обща цел.

Радев: България подкрепя присъединяването на Западните Балкани към ЕС

Целта на инициативата на Германия и Франция е да се създаде мрежа от сходно мислещи държави, който да действат съвместно за укрепването на ценностите на ООН и на справедливото сътрудничество, основано на определени правила, принципи и ценности като демокрацията, свободата, спазването на правата на човека, върховенството на закона. Алиансът за мултилатерализъм е открит за присъединяване за всички държави, които вярват в многостранността.
 


Към момента не се планира създаването на нова организация или утвърждаването на нов формат за дискусии; акцент се поставя върху подкрепата за ООН „като важен световен двигател на многостранността.“

Захариева в Ню Йорк: Намалили сме с 90% броя на децата в институциите

„Имаме само един свят и не може да си позволим да правим грешки. Предизвикателства като климатичните промени, нарушенията на човешките права и тероризма не могат да бъдат решени от една държава. Само с обединени усилия имаме шанс. Мултилатерализмът не е абстракция и няма алтернатива”, каза Екатерина Захариева пред колегите си. Тя допълни, че България истински вярва в ползите от международното сътрудничество.
Алиансът за мултилатерализъм ще работи по няколко тематични направления - киберсигурност, климат, сигурност и борба със смъртоносните автономни оръжия, към които се числят и дроновете.
Агенция Фокус