Бунтовническите квартали на Алепо вече са изцяло под обсада
Бунтовническите квартали на Алепо вече са изцяло под обсада / БГНЕС, архив

Източните квартали на сирийския град Алепо, подвластни на бунтовниците, вече са "изцяло под обсада", след като армията на Дамаск си възвърна контрола над единствения маршрут за снабдяването им. Това съобщи днес неправителствената организация Сирийски център за наблюдение на човешките права, цитирана от АФП.

"Бойците на режима излязоха на пътя Кастело и напълно го затвориха", поясни директорът на центъра Рами Абдел Рахман.

На 7 юли силите на режима фактически прерязаха този маршрут, като поеха контрола над пътя, разположен северозападно от Алепо - единствения, по който можеха да минават хора и товари в посока към тези квартали. Войските на Дамаск заеха позиции на по-малко от половин километър и можеха да обстрелват всеки пешеходец и всяка кола, напомня АФП.

Бунтовнически боец потвърди днес за АФП, че "Алепо вече е 100% под обсада". Армията дори арестува група хора, движещи се по пътя Кастело, и го прегради с чували, пълни с пясък, добави той.

В източните квартали на Алепо живеят според оценки около 200 000 души и през последните дни там се усеща недостиг на храна, което е сигнал за риск от хуманитарна криза, ако обсадата трае дълго, отбелязва агенцията.

Източник: БТА