Бум на престъпленията с банкови карти от българи в Бреша
Бум на престъпленията с банкови карти от българи в Бреша / снимкa: БГНЕС

С още 72 часа беше продължена мярката неотклонение задържане под стража на двама българи, които преди три дни бяха арестувани в италианския град Бреша заради клониране на банкови карти и източване на пари на нищо неподозиращи италианци, съобщава електронното издание "Бреша оджи".

Само в края на миналата седмица двамата българи, чиито имена не се съобщават, успели да източат посредством метода на клониране на банкови карти в Бреша и околностите й над 400 000 евро. Те са клонирали общо 100 банкови карти.

Двамата задържани са действали по същия начин и в Испания, Франция, Белгия, Гърция, Австрия и Холандия.

В тази връзка местните власти на Бреша съобщават, че в периода 1 януари 2009 г. - 19 януари 2010 г. в Бреша и цялата едноименна италианска провинция са били регистрирани общо 1893 случая на клониране на карти. 42 души са били арестувани във връзка с тези престъпления, а в 365 от случаите са започнати разследвания срещу неизвестни лица, пише БТА. От арестуваните само един се е оказал италианец, останалите били граждани на страни от Източна Европа, главно румънци и българи.

Само през първите 20 дни на настоящата година в Бреша и района са били регистрирани 150 случая на клониране на банкови карти и източване на пари чрез този метод.